Nedělejte z toho guláš. V části Prahy začal zkušební svoz gastroodpadu
Nedělejte z toho guláš. V části Prahy začal zkušební svoz gastroodpadu
Hlavní město ve spolupráci s Pražskými službami spustilo v osmi městských částech pilotní projekt na svoz kuchyňských zbytků. V Běchovicích, Dolních Počernicích, Dubči, Kolodějích, Kolovratech, Královicích, Nedvězí a Újezdu nad Lesy se u vybraných stanovišť tříděného odpadu objevily speciální hnědé popelnice s oranžovým víkem. Mají speciální těsnění, které zamezuje šíření zápachu do okolí.
Co do nich patří?
Do kontejnerů na kuchyňské zbytky mohou lidé vyhazovat odpadky rostlinného i živočišného původu. Například pečivo, ovoce či zeleninu, vařené zbytky potravin, mléčné i masné výrobky nebo dokonce umaštěné papírové ubrousky. Patří tam také prošlé potraviny v původním obalu kromě skla. Gastroodpad je nutné dávat do popelnic v jakémkoli sáčku, aby se nádoby zbytečně neznečišťovaly. Svoz proběhne minimálně jednou týdně, v případě potřeby i častěji. Zajištěné je i pravidelné čištění.
Proč probíhá pilotní testování?
Kuchyňské zbytky tvoří zhruba 30 % objemu směsného komunálního odpadu. Jeho energetický potenciál je přitom obrovský. Díky moderním technologiím je možné gastroodpad přeměnit na bioplyn. Ten lze využít například jako palivo bioCNG pro autobusy MHD, popelářská auta a podobně. Zároveň vznikne digestát, skvěle využitelné a ekologické hnojivo.
Proč právě v této části Prahy?
V letech 2019-2021 proběhl zkušební projekt sběru kuchyňských zbytků v bytových domech na území Prahy 5, 6 a 7. V současnosti hlavní město zjišťuje, jaká bude výtěžnost tohoto odpadu v rezidenčních čtvrtích s rodinnou zástavbou. Výsledky poslouží pro možné zavedení sběru gastroodpadu v celé metropoli.
Veškeré informace najdete na webových stránkách https://bioodpad.praha.eu/kuchyn.php a https://gastro.praha.eu/, dotazy zasílejte na e-mail bioodpad@praha.eu.